Vegetariánství; mé, tvé, naše

Nic nebude lidskému zdraví prospěšnější a nic nezvýší šance na zachování života na Zemi více než přechod na vegetariánskou stravu.“ — Albert Einstein
Je to už vážně hromada let, co jsem přestala jíst maso. A od té doby, co se mi změnily stravovací preference, jsem zažila opravdu spoustu absurdních konverzací. Ráda bych předeslala, že už ze zásady, pokud nemusím, se diskusí na tohle téma nezúčastňuji a už vůbec je nevyvolávám. Angažuji se až ve chvíli, kdy má někdo o moje stravování eminentní zájem. Věřím, že záhy pochopíte proč.

Důvody mého rozhodnutí byly primárně etické a environmentální, posléze jsem zjistila, že na mě mají dobrý dopad nejen duševně, ale i zdravotně. Pokud vám neleží na srdci přímo osud jednotlivých zvířat, ale rovnou celé planety - to nejlepší, co pro ni můžete udělat je omezit konzumaci masa. Jeho nadprodukce má špatný dopad na životní prostředí, na zvířata samotná i na lidské zdraví.

Ve světě je vegetariánství běžné a s „takovými lidmi“ se všude počítá - dokonce i ‘mekáči’. V České republice je to jinak. U nás to musíte na svatbách, vánočních večírcích a tryznách hlásit předem. Proč? No, přece proto, abyste pak nakonec dostali smažák s hranolkama, v lepším případě bez šunky uvnitř. I to je důkaz, jak špatně se v naší zemi stravujeme. Nicméně kvalitativní normy pro potraviny nechme až na příště.

Osvěta v oblasti potravinářského průmyslu a zvláštních stravovacích preferencí ať už jde o vegetariánství, veganství, bio potraviny, vaječný a mlékárenský průmysl, bezlepkové potraviny nebo jejich obalové materiály je snad každým dnem dál. Zatímco před pěti lety jsme byli rádi za jeden obchod s tofu, rostlinnými mléky a bezlepkovým toastovým chlebem. Dnes je internet nacpaný skvělými recepty a pulty obchodů plné kvalitních potravin. Zbývá si jen správně vybrat podle svých nároků.
O devadesátých letech ani nemluvě, nejenže že neexistoval Apetitonline, nebyl ani internet. V tehdejších kuchařkách jste našli bezmasá a zdravá jídla v opravdu hodně nechutných podobách. Což mě přivádí k myšlence, že se ani nedivím, že takový typ stravování starší generace odsuzují. Samotné mi běhá mráz po zádech při vzpomínce na špagety s pórkem.
Dovolím si jednu vsuvku. I článek o vegetariánství apod. musí být relevantní. Je tedy nutné si i v tomto případě ověřovat zdroj informací a jejich správnost.

V mé sociální bublině jsou konverzace, díky internetové osvětě, snazší. Je to pochopitelné. To ale neznamená, že z ní nevystupuji a nejsem konfrontována s okolím, které stále žije v době 'předosvětové'.

Takové rozmluvy pak bývají:

1) v pohodě - lidé mají pochopení
2) výzva - diskuse na inteligentní úrovni s velmi dobře informovaným člověkem
3) pěkná fuška - protějšek na vás útočí aniž byste se s ním bavili a hledá záminky, jak se k tématu vrátit.

Zejména třetí varianta bývá sonda do hlubin nevzdělanosti a průměrnosti českého národa. Často se u takových debat všichni kolektivně pohádají, vykřikují jeden přes druhého a smíří až společná nenávist k prezidentovi. Zdrojem takhle kvalitních zážitků jsou zcela spolehlivě pracovní kolektivy a rodinné oslavy.

Ale pozor! Některé otázky jsou milé a zcela v pořádku. Zvědavost je důležitá a informovanost ještě víc. Proto na všechny otázky rovnou i dopovím.

Proč nejíš maso?
Maso jsem nejedla už jako dítě. V dospívání jsem se k jeho konzumaci na nějaký čas vrátila. Vystudovala školu zaměřenou na ekologii a udržitelnost a definitivně se rozhodla stát se vegetariánkou. Psa a kočku bych taky nesnědla, proč bych měla jíst jiná zvířata?Všechna zvířata mají stejné pocity a totožně vnímají bolest a stres. Velmi se mi líbí citát filozofa Zezulky: „Živou bytost je možno zničit, ale mrtvou není možno vzkřísit. Proto nikdy nenič životy. Nezabíjej a nebuď příčinou zabíjení,“.

Kdy naposledy jsi jedla maso?
V červnu roku 2012.

Nechybí ti proteiny?
Vegetariánství není žádná extrémní disciplína a o vitamíny takový člověk nemá nouzi. Nasycené a nenasycené mastné kyseliny může tělo získat i z rostlinné stravy. Jak? Konzumujte kokosový olej, vlašské ořechy, kešu, mandle, konopná, lněná a chia semínka. Každému vegetariánovi dělá jeho praktický lékař čas od času rozbory krve, mé jsou zcela v pořádku. Dokonce jsem na to lépe než kdy dřív.

Z počátku mě nové kolektivy a srocování se při velkých rodinných událostech děsily. Dneska už to tak horké není. Jsem imunní vůči útokům a cítím se emocionálně stabilnější. Jestli je to věkem, nevím. Časem možná asi na některé věci rezignujete. Síla je ve vědění, nikoli v přehnaném aktivismu. I aktivismus je ovšem důležitou součástí společnosti, považuji ho spolehlivý indikátor palčivosti dané problematiky.

Velikost a mravní pokrok národa se pozná podle toho, jak zachází se zvířaty.“ — Mahátma Gándhí
Trochu přitvrdíme a přesuneme se ke druhé vlně otázek.

Tobě to přijde normální?
Ano, dokonce to považuji za přirozené. Stačí se podívat do zahraničí, ve spoustě zemí se konzumuje více strava rostlinná než živočišná. Oxfordská studie prokázala, že rostlinná strava má za důsledek pokles světové úmrtnosti, emisí skleníkových plynů a jako bonus šetří i peníze. Článek na Oxford today

Svým dětem to taky budeš nutit?
Jakmile budou schopné se samy rozhodnout, nechám volbu na nich. Tady si ještě dovolím jeden Pythagorův citát „Nedovoluj svým dětem zabíjet hmyz; tím začíná vraždění lidí,". Může vám přijít přehnaný, ale nezabila bych ani pavouka - a to se jich k smrti bojím.

To jíš pořád jenom tu sóju?
Ne :) Napište mi klidně o recept. Nebo mě sledujte na instagramu ať vidíte, co jím.

Není pokrytectví jíst veganský párek?
Nevidím jediný důvod. Veganské klobásky chutnají skvěle!

Kvůli babičce by sis to maso dát mohla, ne?
Zeptejte se celiaka, proč si kvůli babičce nedá bílý rohlík.

A kožený boty, nosíš?
Nenosím. Ale v případě, že bych našla v second handu koženou věc, o které bych věděla, že mi vydrží spoustu let, pravděpodobně bych si ji koupila.

K těmto bych ještě ráda doplnila, říkám jim, otázky plné obav.

Nebude ti vadit, když před tebou budu jíst maso?
Ano, bude. Zahoď ten párek a dej si humus! Lidi, to je přece vaše věc. Člověk má chuť chytit vás za ramena a zatřást,, abyste se probrali. Nebudu nikomu říkat, co má jíst. Každý je zodpovědný sám za sebe. Ano, jsou i tací, co z talíře doslova odhazují maso a předstírají, že ho před vámi nikdy nejedli. K nim patří i další, ještě menší skupina těch, kteří se začnou v mžiku oka cítit provinile. Zpravidla toho druhého zasypou informacemi o tom, že už vlastně konzumují jenom ryby a kuře, takže jsou v podstatě taky vegetariáni…

A přivítejme nejabsurdnější a nejhloupější otázky, kterými vyčerpáte i velmi statečného vegetariána!

Víš, že i rostliny mají duši?
Rostliny nejsou vědomé a nemají receptory bolesti.


Víš, že kdybychom zvířata nejedli, tak se tady přemnoží? Pak by jedla zvířata nás!
Zvířata, která jíme, v drtivé většině namnoží lidstvo vlastním přičiněním. A takové mořské ryby mají spoustu práce s tím, aby nevyhynuly, ne aby začaly pojídat lidský druh.


Čím jako nahrazuješ chuť krvavého steaku?
Nepotřebuji cítit kovovou chuť krve.


Ty hele, a ani rybu si nedáš?
Možná to některé překvapí, ale i ryba je živá bytost. To, že jsou ryby téměř všechny němé, neznamená, že nevnímají stres a nepociťují bolest. O co by byly vánoční trhy 'zajímavější', kdyby se jimi rozléhal křik a panika.

Takoví lidé jsou vybaveni i zásobou skvělých vtipů. Jeden za všechny: "Víte jaká je největší noční můra vegetariána? Přece ta, že se kousne do jazyka!"

V pokročilejších hodinách na firemních večírcích zjišťujete, že existuje i spousta vegetariánů, kteří si po pár sklenkách vína dají pizzu se salámem. Právě kvůli takovým pokrytcům mají pak i nás - normální vegetariány - za blbce a myslí si, že se doma tajně cpeme lovečákem!

Věřím, že se lidé v této oblasti vzdělávají, stejně tak, jako v každé jiné. A že lidí s přihlouplými otázkami bude čím dál tím méně. I v mém okolí jich ubylo, spousta z nich si buď zvykla a nebo to bez mrknutí oka začala respektovat. Díky ♥

Seznam slavných vegetariánů z dob minulých:
Thomas Alva Edison, Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Mark Twain, Nikola Tesla, Franz Kafka, Pythagoras, Gándhí, Vincent Van Gogh.

Komentáře

Oblíbené příspěvky